msen

MESYUARAT JAWATANKUASA PERANCANG NEGERI

FUNGSI DAN PERANAN

Seksyen 4(4), Akta Perancangan Bandar dan Desa (Akta 172) secara amnya, menggariskan fungsi-fungsi jawatankuasa iaitu:

  • Untuk menggalakkan dalam negeri, dalam rangka dasar negara, pemuliharaan, penggunaan dan pemajuan semua tanah di ddalam negeri.
  • Untuk mengawal selia, mengawal, merancang dan menyelaras semua aktiviti pemajuan di dalam negeri.
  • Untuk menasihati Kerajaan Negeri, sama ada dengan daya usahanya sendiri atau sebagai menyahut permintaan Kerajaan Negeri, mengenai perkara yang berhubung dengan pemuliharaan, pengunaan dan pemajuan tanah di dalam negeri.
  • Untuk mengusahakan, membantu dan menggalakkan pemungutan, penyenggaraan dan penyiaran perangkaan buletin dan monograf, penyiaran lain yang berhubung dengan perancangan bandar dan desa serta pengkaedahnya.

 

SENARAI KERTAS KERJA YANG TELAH DIBENTANGKAN PADA TAHUN 2019

MESYUARAT JAWATANKUASA PERANCANG NEGERI PERLIS BIL. 1 /2019-21 FEBRUARI 2019

BIL

PERKARA

1.

Memohon Pertimbangan Dan Kelulusan Mesyuarat Jawatankuasa Perancang Negeri Terhadap Terma Rujukan Pelan Induk Perancangan Fizikal Pelancongan Negeri Perlis.

2.

Memohon Pertimbangan Dan Kelulusan Mesyuarat Jawatankuasa Perancang Negeri Terhadap Pemakaian Garis Panduan Reka Bentuk ‘Chuping Valley Industrial Area’ (CVIA).

3.

Memohon Pertimbangan Dan Kelulusan Mesyuarat Jawatankuasa Perancang Negeri Terhadap Cadangan Perlaksanaan Kaedah-Kaedah Caj Pemajuan Negeri Perlis Berdasarkan Peruntukkan Akta Perancangan Bandar Dan Desa 1976 (Akta 172).

4.

Kertas Pemakluman Pembangunan Dan Pelaksanaan Sistem Maklumat Guna Tanah Perancangan Bersepadu (I-PLAN).


MESYUARAT JAWATANKUASA PERANCANG NEGERI PERLIS BIL. 2/2019 - 
8 JULAI 2019

BIL

PERKARA

1.

Memohon Pertimbangan Dan Kelulusan Mesyuarat Jawatankuasa Perancang Negeri Terhadap Garis Panduan Perancangan Pemuliharaan dan Pembangunan Kawasan Sensitif Alam Sekitar (KSAS)

2.

Memohon Pertimbangan Dan Kelulusan Mesyuarat Jawatankuasa Perancang Negeri Terhadap Pemakaian Garis Panduan Perancangan Fizikal Bagi Warga Emas.

3.

Kertas Permakluman Permohonan Rundingan Di Bawah Seksyen 20A, Akta Perancangan Bandar dan Desa 1976 (Akta 172) Bagi Cadangan Pemajuan Projek Pemasangan Paip Air Dari Kolam Takungan Air Oran Ke Batu Bertangkup Dan Pembinaan Tangki Menara Konkrit Serta Kerja-Kerja Berkaitan.

 

 

Statistik Portal

    Jumlah pelawat : 19597
    Masa Capaian :  0.17 saat
   Kemaskini : 23/9/2022 

Bancian Laman Web

Pendapat Anda Mengenai Laman Sesawang Kami?

Hubungi Kami

Anda ingin memberi maklum balas atau menyampaikan aduan? Hubungi kami.

Dasar Privasi | Dasar Keselamatan | Hak Cipta | Peta Laman | Soalan Lazim
PLANMalaysia@Perlis tidak akan bertanggungjawab atas sebarang kehilangan data atau kerugian yang berlaku disebabkan penggunaan portal ini. Paparan terbaik gunakan Google Chrome atau Mozilla Firefox pada resolusi 1024x768 pixel.
Top